Badodden (Badet) i Gjerstad

[ Min hjemmeside | Badodden | Generelt | Kart | Bilder ]

Generelt


Litt om Badodden

Vi kjøpte eiendommen Badodden (gnr 11, bnr 18) i Gjerstad kommune i slutten av januar 2007 med overtakelse 15.06.2007. Det blir et spennende prosjekt.Huset ligger relativt sentralt i Gjerstad i nordre ende av Gjerstadvannet.

Navnet "Badodden" (eller bare "Badet" som de sier i Gjerstad) skal visstnok komme fra at det var en gammel badeplass her, og at huset fungerte som et "kommunalt bad" under og like etter krigen. Dette må vi undersøke nærmere etter hvert. Huset er fra ca 1940 og det består av tre etasjer med et totalt areal på ca 200 m2:

 • I sokkelen er det et soverom, et relativt stort hobbyrom, vaskerom, WC og diverse boder.
   
 • I første etasje er det vindfang, gang, kjøkken og tre stuer.
   
 • I andre etasje er det gang, bad, 3 soverom og diverse boder.

Tomta er på ca 1000 m2 med ca 35 meter strandlinje mot Gjerstadvannet. Det er altså mer enn nok plass både inne og ute. Beliggenheten helt inntil Gjerstadvannet gir mange muligheter.

Avstanden til Gjerstad sentrum med kommunesenter, noen butikker og annen service er ca 1 km. Det er også i underkant av 1 km den andre vegen til Gjerstad jernbanestasjon, og her stopper alle tog på Sørlandsbanen. Det er 5-6 avganger hver dag både til Oslo og Kristiansand. Det finnes også en bensinstasjon og en "alt-mulig-butikk" (Mesel) ca 500 meter fra hytta. Med andre ord så får vi faktisk langt kortere avstand til mange funksjoner på Badodden i den "lille bygda" Gjerstad sammenlignet med huset vårt på Okstadbrinken i "storbyen" Trondheim...

Det er ca 10 km til Brokelandsheia næringspark ved E18. Brokelandsheia blir nok på mange måter det nye kommunesenteret i Gjerstad, først og fremst på grunn av nærheten til E18. Det er også snakk om å flytte jernbanestasjonen til Brokelandsheia. Vi får se...
 

 

Litt om Gjerstad

Gjerstad ligger i Aust-Agder og har ca 2500 innbyggere og et areal på 323 km2 (arealet tilsvarer ca en promille av flateinnholdet til hele Norge, og folketallet er ca en halv promille av Norge). Gjerstad er med andre ord en liten og trivelig kommune med hyggelige mennesker og god plass. Kommunevåpenet til Gjerstad har tre sølvkniver, stilt ved siden av hverandre, mot rød bakgrunn.  Motivet gjenspeiler den tradisjonsrike knivproduksjonen i bygda. Kommunevåpenet ble godkjent i 1986.

Gjerstad er nabokommune til Risør og Vegårshei i Aust-Agder og Drangedal, Kragerø og Nissedal i Telemark. Avstanden til en del byer forklarer litt om hvor Gjerstad ligger:

 • En halvtime (30 km) til hvitmalte sørlandsbyer som Kragerø, Risør og Tvedestrand der det myldrer av turister om sommeren.
   
 • Litt under eller omtrent en time til byene Arendal (55 km) og Grimstad (70 km) mot sørvest, og Langesund (60 km), Porsgrunn (65 km) og Skien (75 km) mot nordøst.
   
 • Under to timer til Kristiansand (120 km), Torp flyplass Sandefjord (105 km), Tønsberg (120 km), Bø i Telemark (90 km), Seljord (110 km) og Evje i Setesdalen (110 km).
   
 • Det er ca 200 km og litt under 3 timer til Oslo.
   
 • Og dessverre er det ca 700 km og 9 timer til Trondheim, den avstanden kunne godt vært en del kortere...
   

Over heia til Kroken i Drangedal (der jeg vokste opp) er det ca 15 km. Her er det en grusvei som går over heia fra Gjerstad og kommer ut i Kroken ved idrettsanlegget og kirka. Det har alltid vært et nært og godt  naboforhold mellom krokunger og gjersdølinger selv om litt gjensidig og vennskapelig mobbing selvfølgelig hører med.

Til slutt tar jeg med at det er litt over en halvtime (ca 40 km) til to kjempefine golfbaner:

 • Nes verk golfpark
  Arendal golfklubb (http://www.arendalgk.no/)
   
 • Kragerø golfpark, Stabbestad
  Kragerø golfklubb (http://www.kragk.no/)
   
 • I tillegg har Kragerø GK også hatt en 9-hulls bane på Lønne ca 20 km fra Gjerstad. Denne banen er vel nå overtatt av Lønne GK.

 

Her finner du en del lenker til Gjerstad på nettet